TOPlist



Preview: Flyers vs. Red Wings
15.3.2016 21:20

Jeden z nejdůležitějších zápasů dosavadního průběhu letošní sezóny dnes čeká hokejisty z Philadelphie, kteří na svém ledě ve Wells Fargo Center přivítají od 00:30 SEČ mužstvo Detroitu Red Wings, tedy přímého konkurenta v boji o takzvanou divokou kartu. Svěřenci Jeffa Blashilla dokázali během 69 zápasů nasbírat 79 bodů a okupují tak poslední postupovou příčku do playoff. Hned v závěsu jsou však právě Letci z Philadelphie, kteří na Rudá křídla ztrácejí pouhé tři body a navíc mají k dispozici dva zápasy k dobru.




Hokejisté Flyers a Red Wings na sebe v letošním ročníku NHL již jedenkrát narazili. První zápas těchto dvou mužstev byl na programu v polovině ledna v Joe Louis Areně, tedy na ledě Detroitu. V lednovém utkání dominovali především brankáři obou celků. Gólman Wings Petr Mrázek totiž dokázal zlikvidovat 30 střel Letců. Michal Neuvirth si připsal ještě o jeden zákrok více. Jak Flyers, tak Wings dokázali skórovat pouze jednou a zápas tak dospěl za stavu 1:1 až do samostatných nájezdů, kde se ze zisku bonusového bodu radovali hosté z Philadelphie.

I přesto, že Rudá Křídla působila dlouhá léta v Západní konferenci, týmy z Philadelphie a Detroitu spolu ve své historii odehráli již spoustu zápasů. Flyers a Red Wings na sebe narazili celkem 131krát a lepšími statistikami se mohou pochlubit Letci, kteří dokázali zvítězit v 61 zápasech, 49krát se z výhry radovali Red Wings a 21 zápasů skončilo remízou. Skvěle se Letců proti Wings daří především na domácím ledě, kde z celkových 64 zápasů dokázali Flyers vyhrát 40, pouze 13krát se radovala Rudá křídla a 11krát si oba týmy body rozdělily. Red Wings si z Philadelphie odvezli dva body naposledy v roce 1997.

Český útočník Jakub Voráček se již sice vrátil do tréninku Flyers, avšak na dnešní veledůležitý zápas ještě není zcela připraven. Kouč Letců z Philadelphie Dave Hakstol tak bude v dnešním utkání postrádat hned čtveřici svých hráčů. Kromě Voráčka bude Flyers chybět také obránce Michael Del Zotto, který vinou zranění zápěstí do letošní sezóny nezasáhne. Letci se nemohou spolehnout ani na svého druhého brankáře, kterým je sedmadvacetiletý rodák z Ústí nad Labem, jehož do hry nepustí střevní potíže. Mimo hru je neustále také třiadvacetiletý forvard Jordan Weal, který laboruje se zraněním v dolní části těla.

Také Red Wings budou v dnešním zápase s na ledě Wells Fargo Center postrádat několik klíčových hráčů. Trenér Detroitu Jeff Blashill se dnes nebude moci spolehnout na služby velezkušeného švédského obránce Niklase Kronwalla, který by měl svému týmu chybět vinou zranění jeden až tři týdny. Mimo hru je také další veterán, a sice Johna Franzen. Šestatřicetiletého Švéda nepustí do zápasu s Flyers otřes mozku. Posledním hráčem na marodce Red Wings se je dvaatřicetiletý americký forvard Drew Miller, který laboruje se zraněním kolene.

Jelikož Flyers nemají v současné době vinou střevních potíží k dispozici svého náhradního gólmana Michala Neuvirtha, do branky Letců z Philadelphie se tak s určitostí postaví sedmadvacetiletý kanadský gólman Steve Mason, pro něhož to bude již pátý zápas v řadě. Rodák z Oakvillu odchytal v dosavadním průběhu letošní sezóny celkem 41 zápasů s úspěšností zákroků 91.5% a průměrem 2.60 gólu na zápas. Záda bude Masonovi krýt mladý americký gólman Anthony Stolarz, jehož vedení Flyers povolalo z farmy Lehigh Valley Phantoms.

Red Wings sice mají k dispozici oba své brankáře, avšak kouč Jeff Balshill nehodlá zrovna dnes ve svém brankovišti experimentovat. Svatyni Detoritu tak bude hájit čtyřiadvacetiletý český gólman Petr Mrázek, který z pozice brankářské jedničky vytlačil amerického gólmana Jimmyho Howarda. Rodák z Ostravy odchytal během letošní základní části již 48 zápasů s úspěšností zákroků 92.5% a průměrem 2.17 gólu na zápas. Jimmy Howard tak dnes bude opět pouze náhradním gólmanem.




Philadelphia Flyers
Datum Hráč Post Zranění
26/02/2016 Jakub Voráček RW Dolní část těla
20/02/2016 Jordan Weal C Dolní část těla
14/02/2016 Michael Del Zotto D Zápěstí
12/03/2016 Michal Neuvirth G Nemoc


Detroit Red Wings
Datum Hráč Post Zranění
13/03/16 Johan Franzen LW Otřes mozku
13/03/16 Niklas Kronwall D Koleno
16/02/16 Drew Miller LW Koleno




Flyers (V-V-V-P-V)

Datum Zápas Skóre
13.3.2016 Panthers vs. Flyers 5:4n
12.3.2016 Lightning vs. Flyers 1:3
8.3.2016 Flyers vs. Lightning 4:2
6.3.2016 Flyers vs. Blue Jackets 6:0
4.3.2016 Flyers vs. Oilers 0:4

Red Wings (P-V-V-P-P)

Datum Zápas Skóre
11.3.2016 Red Wings vs. Senators 6:2
8.3.2016 Red Wings vs. Bruins 4:5p
6.3.2016 Red Wings vs. Panthers 5:1
9.3.2016 Blue Jackets vs. Red Wings 5:3
7.3.2016 Blackhawks vs. Red Wings 4:1










Wells Fargo Center (dříve Spectrum II., CoreStates Center, First Union Center a Wachovia Center) je multifunkční hala, která se nachází ve Philadelphii, Pennsylvánii. Wells Fargo Center se nachází v jihozápadní části Philadelphie ve sportovním areálu South Philadelphia Sports Complex, který zahrnuje Linkoln Financial Field (Philadelphia Eagles) a Citizens Bank Park (Philadelphia Phillies). Je to domácí aréna Philadelphie Flyers, basketbalového týmu Philadelphia 76ers, týmu Philadelphie Soul, kteří hrají Arena Football league a lakrosového Philadelphie Wings. Aréna slouží také pro kulturní účely a koncerty. Stadion Wells Fargo Center byl slavnostně otevřen 12. srpna 1996 a nahradil tak již staré Spectrum, které bylo nedávno zbouráno. Celkové náklady na stavbu činily 210 milionů dolarů.


PHILADELPHIA FLYERS






DETROIT RED WINGS








Philadelphia Flyers vs. Detroit Red Wings
Datum: 16.3. 2016 (00:30 SEČ)
Stadion: Wells Fargo Center
TV:


Autor: David Hél