TOPlist



Preview: Flyers vs. Canadiens
19.2.2016 18:45

Po dlouhé době měli Letci z Philadelphie po úterním duelu s New Jersey dva dny volna. Dnes se tak Flyers přesunuli do Montrealu, kde od 01:30 SEČ vyzvou v Bell Centre domácí Canadiens. Tým kouče Michela Therriena letos prožívá veliče špatnou sezónu. Po snovém startu, kdy Habs vyhráli všech devět úvodních zápasů, přišel začátkem prosince kolaps, který trvá až do teď. Celek z Kanady přišel o svou oporu Careyho Price, což se na výkonech mužstva podepsalo zřejmě nejvíce. Z posledních 35 zápasů dokázali Canadiens vytěžit pouhých 17 bodů za 8 výher, 21 proher a 1 prohru po prodloužení, díky čemuž se propadli v tabulce Východní konference na 13. místo.




Letci z Philadelphie a Montreal Canadiens na sebe v průběhu letošní sezóny narazili již dvakrát a dnešní duel je tak posledním vzájemným střetnutím těchto dvou týmů. Oba předchozí zápasy se uskutečnily ve Wells Fargo Center a obě utkání skočili vítězství týmu z Pensylvánie. První zápas byl na programu začátkem ledna a svěřenci kouče Davea Hakstol v něm dokázali svého soupeře udolat 4:3. Také druhý byl poměrně vyrovnaný. O měsíc později dokázali Letci vyhrát před svými příznivci díky brankám Wayna Simmondse, Braydena Schenna a Matta Reada 4:2.

Jelikož jsou Canadiens týmem z takzvané Original Six a Flyers vstoupili do NHL koncem 60. let minulého století, oba týmy spolu ve své historii odehrály již mnoho utkání. Letci se s Montrealem utkali celkem 186krát, z čehož 72 dokázali vyhrát, 84 utkání skončilo lépe pro tým z Montrealu a ve 30ti duelech si oba celky odnesly bod za remízu. V Montrealu se však Letcům pochopitelně nedaří tak, jak se jim daří před vlastními příznivci. Flyers v na ledě Canadiens zvítězili z celkových 93 zápasů 32, 47 duelů skončilo výhrou Habs a 14 zápasů skončilo vyrovnaným stavem.

Tým z Philadelphie se bude muset stejně jako v posledních zápasech, tak i dnes obejít bez dvojice svých zraněných hráčů. Zřejmě do konce letošní základní části bude Letcům vinou zranění zápěstí chybět jeden z klíčových obránců, a sice Michael Del Zotto. Druhým hráčem na marodce Flyers je momentálně třiadvacetiletý kanadský forvard Sean Couturier, jehož do zápasu nepustí zranění v dolní části těla. Podle generálního manažera Rona Hextalla by se však mladý forvard mohl zpět do sestavy Letců vrátit během nadcházejících dvou týdnů. Pouze z tribuny budou dnešní zápas sledovat útočníci Sam Gagner, Jordan Weal a obránce Brandon Manning.

Trenér Canadiens Michel Therrien bude v dnešní zápase s Philadelphií postrádat hned pětici svých svěřenců. Zřejmě největší ztrátou je pro tým z Montrealu absence brankářské jedničky a zřejmě nejlepšího gólmana současnosti Careyho Price, který již od listopadu laboruje se zraněním nohy. V Bell Centre se dnes nepředstaví ani devětadvacetiletý útočník David Desharnais, jehož ze hry vyřadilo taktéž zranění v nohy. Se zraněním v dolní části těla laborují hned dva hráči Canadiens. Do dnešního zápasu tak nezasáhnout obránce Jeff Petry a útočník Brian Flynn. Posledním zraněním hráčem Montrealu je čtyřiadvacetiletý kanadský forvard Daniel Carr.

Kouč Letců z Philadelphie Dave Hakstol v posledních zápasech pravidelně střídal své brankáře, avšak dnes se rozhodl sedmačtyřicetiletý trenér pro změnu. V brance Flyers se tak stejně jako v duelu s Devils představí sedmadvacetiletý český brankář Michal Neuvirth, jenž v letošním ročníku předvádí famózní výkony. Rodák z Ústí nad Labem odchytal v dosavadním průběhu letošní sezóny celkem 23 zápasů s úspěšností zákroků 93.0% a průměrem 2.17 gólu na zápas. Záda tak dnes bude Neuvirthovi krýt kanadský gólman Steve Mason.

Jak již bylo zmíněno, tým z Montrealu se po většinu letošní sezóny musí obejít bez své brankářské jedničky a hvězdy NHL Careyho Price, jenž se letos v dresu Canadiens již s největší pravděpodobností nepředstaví. Trenér Habs Michel Therrien se tak bude muset spolehnout na služby Mikea Condona, jenž pro zbytek sezóny převzal post jedničky Habs. Pětadvacetiletý Američan odchytal během letošní základní části již 37 zápasů s úspěšností zákroků 90.0% a průměrem 2.60 gólu na zápas. Náhradním gólmanem Canadiens by měl být Ben Scrivens.




Philadelphia Flyers
Datum Hráč Post Zranění
05/02/2016 Sean Couturier C Dolní část těla
14/02/2016 Michael Del Zotto D Zápěstí


Montreal Canadiens
Datum Hráč Post Zranění
16/02/16 David Desharnais C Noha
15/02/16 Jeff Petry D Dolní část těla
12/02/16 Brian Flynn RW Dolní část těla
12/02/16 Carey Price G Noha
28/01/16 Daniel Carr LW Koleno




Flyers (V-P-PP-V-P)

Datum Zápas Skóre
17.2.2016 Devils vs. Flyers 3:6
15.2.2016 Rangers vs. Flyers 3:1
13.2.2016 Flyers vs. Devils 1:2p
12.2.2016 Flyers vs. Sabres 5:1
10.2.2016 Flyers vs. Ducks 1:4

Canadiens (P-P-P-V-V)

Datum Zápas Skóre
18.2.2016 Avalache vs. Canadiens 3:2
16.2.2016 Coyotes vs. Canadiens 6:2
13.2.2016 Sabres vs. Canadiens 6:4
10.2.2016 Canadiens vs. Lightning 4:2
8.2.2016 Canadiens vs. Hurricanes 2:1










Bell Centre (francouzsky Le Centre Bell), dříve znám jako Molson Centre, je domovem Montrealu Canadiens od 16. března 1996. Habs opustili svou předchozí historickou halu Montreal Forum po posledním utkání konaném 11. března téhož roku. Stavba pokrývá plochu o rozloze 15 680 metrů čtverečných. Je lokalizována do jižní části Montrealu a je napojena na stanice metra Lucien-L´Allier a Bonaventure a na podzemní město. Vlaková stanice Lucien-L´Allier je napojena přímo do budovy. Hala má největší kapacitu ze všech stadionů NHL.


PHILADELPHIA FLYERS






MONTREAL CANADIENS








Philadelphia Flyers vs. Montreal Canadiens
Datum: 20.2. 2016 (01:30 SEČ)
Stadion: Bell Centre
TV:


Autor: David Hél