TOPlist


Radko Gudas prožil svůj nejlepší večer v NHL. Spoluhráči nad jeho výkonem žasli
6.3.2016 22:55

Po čtvrteční deprimující prohře 0:4 na domácím ledě s Edmontonem Oilers potřebovali Letci nutně nějakou ofenzivní vzpruhu. Kdo by ale čekal, že ji bude řídit zrovna český obránce Radko Gudas?




O tom, že Radko Gudas není zrovna mašina na sbírání bodů svědčí jeho bilance 6 bodů za 57 utkání letošní sezóny. Jenže v tom včerejším k nim pětadvacetiletý zadák přidal hned další čtyři.

Gudas si v sobotním utkání s Columbusem, který Flyers dokázali rozstřílet vysoko 6:0, připsal na konto dvě branky, k nimž přidal stejný počet asistencí.

Už ve čtvrté minutě utkání otevřel skóre rakouský útočník Michael Raffl, jemuž poslal přesnou přihrávku právě Gudas.

„Místo toho, aby střílel, tak se podíval a viděl, že jsem v dobré pozici. Byla to od něj pěkná přihrávka, kterou jsem jen nasměřoval do branky,“ popsal Raffl první gól zápasu.

„Bylo mi ctí být součástí dnešní show Radka Gudase,“ komentoval pobaveně hned po skončení zápasu Gudasův výkon Michael Raffl.

Zhruba v polovině úvodní dvacetiminutovky pak na červené čáře napřáhl Radko Gudas, který dalekonosnou ránou překonal gólmana hostů Curtise McElhinneyho. Rodák z Prahy se tak mohl radovat ze své první branky v dresu Philadelphie Flyers.

„Je to úžasný pocit,“ rozplýval se po utkání Gudas. „Nedá se říct, že bych tohle čekal.“

Není se co divit. Vždyť český obránce nedokázal skórovat v 65 utkání v řadě a před včerejším utkáním se naposledy trefil v prosinci 2014 ještě v dresu Tampy.

A že by to mohl změnit, na to Gudas při střele z poloviny hřiště rozhodně nemyslel.

„Jen jsem to chtěl nahodit do pásma,“ řekl Gudas, jenž si podruhé v sezóně připsal v jednom utkání čtyři kladné body do statistiky +/-. „Naštěstí to tam spadlo a já jsem rád, že už je to za mnou.“

Letci o svém vítězství rozhodli už ve druhé třetině, když v rozmezí 10 sekund dokázali přidat další dvě branky z hole Sama Gagnera a kapitána Clauda Girouxa.

Na třetí branku Flyers si připsal další asistenci Radko Gudas, jenž ve své čtvrté sezóně v NHL zažil svůj první čtyřbodový zápas. Své další a jediné vícebodové utkání Gudas odehrál 22. března 2014, kdy si připsal 2 asistence proti Pittsburghu.

Své statistiky přepisoval také útočník Brayden Schenn, jenž díky asistenci na Girouxův gól překonal své kariérní maximum (21) v počtu nasbíraných přihrávek za sezónu.

Poprvé po pěti utkáních se do branky znovu dostal gólman Steve Masony, který i přes to, že včera neměl moc práce, dokázal udržet čisté konto.

A stejně jako všichni ostatní i Mason byl z výkonu Radka Gudase unešený.

„Je zázrak, že nepřidal ještě další gól,“ řekl sedmadvacetiletý brankář. „Má asi nejtvrdší střelu, jaké jsem kdy musel čelit a já i Neuvy (Michal Neuvirth), jsme ho museli poprosit, aby na trénincích nestřílel plnou silou, protože to pak opravdu bolí, když vás trefí.“

Konečné skóre nakonec ve třetí třetině stanovili trefami Nick Cousins a Radko Gudas na konečných 6:0.

Pětadvacetiletý bek měl dokonce šanci vstřelit hattrick, když jej kouč Letců Dave Hakstol poslal tři a půl minuty před koncem utkání záměrně na přesilovou hru. Přestože Radka Gudase povzbuzovalo celé Wells Fargo Center a domácí fanoušci je hlasitým pokřikem neustále vybízeli ke střelbě, český zadák už další branku nepřidal a dvě minuty před koncem třetí třetiny šel navíc po strkanici s hráči Columbusu předčasně do sprch.

Přesto ale Radko Gudas prožil večer, na který jen tak nezapomene.


Autor: Lukáš Hél