TOPlist


Letci po výhře nad Wild velebili vynikajícího Neuvirtha
26.2.2016 20:40

Neskutečný, skvělý, ohromný. Tak někteří z hráčů Flyers popisovali zákrok brankáře Michala Neuvirtha v závěru včerejšího utkání s Minnesotou. Ostatní zůstali v němém úžasu.




Český brankář se stal hrdinou zápasu poté, co za stavu 3:2 pro Letce dokázal v samotném závěru třetí třetiny pohotovým zákrokem hokejkou vychytat útočníka Wild Charlieho Coyla, který střílel do odkryté branky.

„Byl to pekelný zákrok,“ řekl trenér Flyers Dave Hakstol. „K tomu není co říct. Zvláště, když k tomu přidáte, v jakém čase ten zákrok udělal, a že vůbec dokázal udržet puk před brankovou čárou. Ze střídačky se nezdálo, že by byl puk v brance.“

„Byl to neskutečný zákrok.“

Neuvirth vytasil svůj zákrok sezóny zhruba 2 vteřiny před koncem utkání, v němž se Letci usilovně snažili udržet jednogólové vedení.

Celou situaci byli ještě rozhodčí zkontrolovat na videu, aby se ujistili, že puk opravdu nepřešel brankovou čáru. Za okamžik ovšem potvrdili svůj původní verdikt – puk se za brankovou čáru nedostal.

„Je těžké najít ta správná slova,“ uvedl obránce Mark Streit. „Je to neuvěřitelné. Viděl jsem, jak po křižné přihrávce Coyle trochu krkolomně střílí. Nakonec z toho byla ale docela tvrdá rána a já už jsem si jen říkal: ‘A je tam‘. Neuvy ale udělal neskutečný zákrok. Byl to výstavní zákrok a samozřejmě nám zachránil zápas.“

Skóre včerejšího utkání otevřel v první třetině forvard Letců Sam Gagner. Ani on však po utkání nemluvil o ničem jiném, než o zákroku Michala Neuvirtha.

„Je to neskutečné,“ řekl Gagner. „Byl to opravdu úchvatný zákrok. Je to jedna z věcí, která nám zachránila zápas a to je absolutně skvělé. Samozřejmě famózní zákrok Neuvyho, ale myslím si, že si dnes vedl dobře celý tým.“

Ve druhé třetině nejdříve v přesilovce srovnal Thomas Vanek, na to ovšem Flyers dokázali rychle reagovat, když za tři minuty poslal Letce znovu do vedení Mark Streit. Ani to ale nebylo z prostřední dvacetiminutovky vše a Minnesota díky Mikaelu Granlundovi znovu srovnala a zadělala tak na pořádně napínavou třetí třetinu.

O rozhodující branku utkání se v závěrečné třetině postaral útok, od kterého by se to čekalo nejméně. Formaci ve složení Chris VandeVelde – P.E. Bellemare – Ryan White se v letošní sezóně zapisuje do statistik jen velmi zřídka.

Včera však Letcům vystřelil dva body právě Pierre-Edouard Bellemare, jenž se ve 4. minutě třetí třetiny dostal po spolupráci se svými parťáky z útoku k zakončení a skvělou střelou ve skoku dokázal překonat gólmana hostů Devana Dubnyka.

Za normálních okolností by byl hrdinou utkání právě francouzský reprezentant. Ani on se ale v pozápasovém rozhovoru nemohl neokomentovat nejhezčí moment zápasu.

„Můj Bože, ano,“ začal v reakci na zákrok Neuvirtha rozhovor Bellemare. „Stále je těžké tomu věřit. Dvě sekundy do konce utkání a on vytáhne takový zákrok? Chci říct, to je tedy něco.“

Sám Michal Neuvirth označil svůj včerejší zákrok za jeden z nejlepších ve své kariéře. Rozhovor ale velmi rychle obrátil k jinému tématu a snažil přenést pozornost na výkon celého týmu.

Díky získaným dvěma bodům proti Minnesotě a včerejší prohře New Jersey nyní Letci ztrácí na Penguins, kteří jsou momentálně na poslední postupové pozici do play-off, pouhé tři body. Tučňáci mají ovšem jedno utkání k dobru.

A všech těchto okolností si je dobře vědom i gólman Flyers Michal Neuvirth.

„Je to skvělé,“ řekl ke včerejšímu vítězství rodák z Ústí nad Labem. „Mluvili jsme o tom před zápasem a chtěli jsme začít (šestizápasovou domácí sérii) dobře. Je to důležitá výhra pro naši sebedůvěru a nyní se musíme ujistit, že stejný výkon předvedeme i v sobotu.“

A co onen neskutečný zákrok, o kterém všichni mluví? Pro Michala Neuvirtha nic důležitého.

„Ať už máme dobrý nebo špatný zápas, vždy se hlavně snažím zůstat soustředěný,“ řekl brankář Philadelphie. „Na tyhle věci se nedívám.“

„Věděl jsem, že mi to trefilo hokejku, ale nebyl jsem si jistý, jestli jsem ji už neměl za brankovou čárou,“ dodal ke svému zákroku Neuvirth.


Autor: David Hél