TOPlist



Preview: Flyers vs. Penguins
19.3.2016 15:00

Rozjeté Flyers čeká po dvoudenní volnu další veledůležitý zápas. Letci z Philadelphie se po úspěšném utkání na ledě Blackhawks přesouvají zpět do Wells Fargo Center, kde dnes večer od 18:00 SEČ vyzvou ostře sledovaném pensylvánském derby své největší rivaly, a sice Pittsburgh Penguins. Oba celky jsou na tom v současné době dost podobně. Tučňáci dokázali v dosavadním průběhu sezóny nasbírat již 84 bodů a v tabulce Východní konference okupují 7. příčku. Flyers momentálně na Pens ztrácí pouhé 4 body, avšak v letošní sezóně je čeká jedno utkání navíc.




Letci z Philadelphie a Tučňáci z Pittsburghu na sebe během letošní sezóny narazili zatím pouze jednou. První vzájemný duel těchto nesmiřitelných rivalů se uskutečnil koncem ledna v Consol Energy Center, tedy na ledě Penguins. Do zápasu sice mnohem lépe vstoupili hostující Flyers, kteří po úvodní dvacetiminutovce vedli zásluhou Braydena Schenna a Jakuba Voráčka 2:0, avšak ve druhé třetině dokázali Pens vývoj utkání otočit a svěřenci Mika Sullivena se tak mohli radovat z vítězství 4:3.

Jelikož Flyers a Penguins vstoupili do NHL ve stejných letech a obě mužstva se nacházejí ve stejných divizích, týmy z Pensylvánie na sebe ve své historii narazili již 274krát. Mnohem úspěšnější jsou ve vzájemných duelech Letci z Philadelphie, kteří dokázali zvítězit ve 150ti utkáních, 94krát se radovali Pens a 30 duelů skončilo remízou. Na domácím ledě je dominance Flyers ještě mnohem znatelnější. Oba celky se ve Philadelphii utkaly v celkem 136 zápasech, z nichž 95 vyhráli Letci, 33krát se radovali hokejisté z Pittsburghu a osmkrát si oba týmy body rozdělily.

Skvělou zprávou je pro trenéra Flyers Davea Hakstola i všechny příznivce Letců návrat šestadvacetiletého českého forvarda Jakuba Voráčka, který vynechal posledních devět zápasů svého celku vinou zranění nohy. Dnes by však měl být rodák z Kladna plně připraven na návrat do hry. Letci z Philadelphie by tak dnešním pensylvánském derby měli postrádat pouze pětadvacetiletého kanadského obránce Michael Del Zotta, jenž je mimo hru do konce sezóny se zraněním zápěstí. Do dnešního zápasu nezasáhne ani útočník Chris VandeVelde, jehož disciplinární komise suspendovala na dva zápasy za loket do obličeje Jonathana Toewse.

To Penguins mají v současné době o poznání větší marodku než jejich dnešní soupeři. Kouč Mike Sullivan se v dnešním zápase na ledě Wells Fargo Center nebude moci spolehnout na svého druhého nejproduktivnějšího hráče, kterým je ruský forvard Jevgenij Malkin, který laboruje se zraněním v horní části těla. Stejné zranění jako Malkina trápí také čtyřiadvacetiletého amerického útočníka Beau Bennetta, který se v sestavě Pens taktéž nepředstaví. Mimo hru je momentálně také zkušený zadák Ben Lovejoy, jehož do hry nepustí blíže nespecifikované zranění v horní části těla. Penguins by měl dnes chybět také mladičký Scott Wilson (nespecifikováno). Posledním hráčem na marodce Pens je pak třicetiletý útočník Kevin Porter, který je mimo hru vinou zranění kotníku.

Letci z Philadelphie sice s určitostí neřekli, který z brankářů se představí v dnešním pensylvánském derby. Podle včerejšího tréninku se však zdá, že svatyni Flyers bude v utkání s Penguins hájit sedmadvacetiletý český gólman Michal Neuvirth, který odchytal i středeční zápas na ledě Blackhawsk, v němž si vedl doslova znamenitě. Rodák z Ústí nad Labem odchytal v letošním ročníku NHL celkem 31 zápasů s úspěšností zákroků 92.5% a průměrem 2.28 gólu na zápas. Náhradním gólmanem Flyers by tak dnes měl být kanadský brankář Steve Mason.

To Penguins na rozdíl od Flyers své brankáře příliš často nestřídá a ve většině zápasů vsází na svou brankářskou jedničku a dlouholetou oporu, kterou je jedenatřicetiletý kanadský gólman Marc-Andre Fleury. Na rodáka z kanadského Sorelu by tak měl vsadit kouč Mike Sullivan také dnes. Jednička draftu 2003 odchytala v dosavadním průběhu letošní základní části již 52 zápasů s úspěšností zákroků 92.2% a průměrem 2.32 gólu na zápas. Záda by měl dnes Fleurymu krýt osmadvacetiletý americký gólman Jeff Zatkoff.




Philadelphia Flyers
Datum Hráč Post Zranění
14/02/2016 Michael Del Zotto D Zápěstí


Pittsburgh Penguins
Datum Hráč Post Zranění
18/03/16 Ben Lovejoy D Horní část těla
18/03/16 Scott Wilson C Nespecifikováno
16/03/16 Kevin Porter C Kotník
15/03/16 Beau Bennett RW Horní část těla
12/03/16 Evgeni Malkin C Horní část těla




Flyers (V-V-PP-V-V)

Datum Zápas Skóre
18.3.2016 Blackhawks vs. Flyers 2:3
17.3.2016 Flyers vs. Red Wings 4:3
13.3.2016 Panthers vs. Flyers 5:4n
12.3.2016 Lightning vs. Flyers 1:3
8.3.2016 Flyers vs. Lightning 4:2

Penguins (V-V-V-V-P)

Datum Zápas Skóre
18.3.2016 Penguins vs. Hurricanes 4:2
13.3.2016 Penguins vs. Islanders 2:1
14.3.2016 Rangers vs. Penguins 3:5
12.3.2016 Blue Jackets vs. Penguins 2:3
9.3.2016 Islanders vs. Penguins 2:1










Wells Fargo Center (dříve Spectrum II., CoreStates Center, First Union Center a Wachovia Center) je multifunkční hala, která se nachází ve Philadelphii, Pennsylvánii. Wells Fargo Center se nachází v jihozápadní části Philadelphie ve sportovním areálu South Philadelphia Sports Complex, který zahrnuje Linkoln Financial Field (Philadelphia Eagles) a Citizens Bank Park (Philadelphia Phillies). Je to domácí aréna Philadelphie Flyers, basketbalového týmu Philadelphia 76ers, týmu Philadelphie Soul, kteří hrají Arena Football league a lakrosového Philadelphie Wings. Aréna slouží také pro kulturní účely a koncerty. Stadion Wells Fargo Center byl slavnostně otevřen 12. srpna 1996 a nahradil tak již staré Spectrum, které bylo nedávno zbouráno. Celkové náklady na stavbu činily 210 milionů dolarů.


PHILADELPHIA FLYERS






PITTSBURGH PENGUINS








Philadelphia Flyers vs. Pittsburh Penguins
Datum: 19.3. 2016 (18:00 SEČ)
Stadion: Wells Fargo Center
TV:


Autor: David Hél