TOPlist



Preview: Flyers vs. Blues
10.12.2015 20:00

Po dvou utkáních na domácím ledě vyrážejí hokejisté z Philadelphie opět na cesty. První zastávkou Flyers je St. Louis, kde svěřenci kouče Dave Hakstola vyzvou dnes v noci od 02:00 SEČ v Scottrade Center domácí Blues. Celek z Missouri patří v posledních letech pravidelně mezi nejlepší celky základní části a nejinak tomu je také letos. Tým Kena Hitchcocka totiž dokázal během 28 zápasů nasbírat již 36 bodů a v tabulce Západní konference tak Bluesmanům patří vynikající 3. příčka.




Jelikož jsou Flyers a Blues celky z opačných konferencí, tyto dva celky na sebe během sezóny příliš často nenarazí. Oba týmy se utkají v průběhu základní části vždy pouze dvakrát a stejně tomu bylo také v loňském ročníku. První vzájemné utkání těchto dvou mužstev bylo na programu začátkem března ve Wells Fargo Center, kde uspěli domácí Letci, kteří zvítězili 3:1. Také v odvetném utkání byl k vidění vyrovnaný hokej. Utkání totiž za stavu 0:0 dospělo až do samostatných nájezdů, v nichž byli šťastnější domácí Blues.

Oba dnešní soupeři vstoupili do nejprestižnější hokejové ligy na světě ve stejné sezóně, a tak mají Flyers a Blues za sebou již mnoho vzájemných duelů. Tým z Philadelphie se s Bluesmany utkal ve své historii celkem 145krát, z čehož 85 zápasů dokázali Flyers vyhrát, 43 utkání zvládli lépe hokejisté z St. Louis a 17 zápasů skončilo remízou. Letcům se však v poslední době nedaří zejména na ledě Blues, když poslední duel ve Scottrade Center vyhráli téměř na den přesně před 10ti lety.

Letce z Philadelphie trápilo v posledních týdnech poměrně dost zraněných hráčů. Flyers k tomu všemu navíc přišli o českého beka Radka Gudase, jehož disciplinární komise suspendovala na 3 zápasy. Trest však rodákovi z Prahy po utkání s Islanders vypršel a do dnešního zápasu s Blues tak již Gudas může nastoupit. Trenér Dave Hakstol se tak bude muset obejít pouze bez dvou hráčů. V sestavě Flyers se s určitostí nepředstaví urostlý obránce Luke Schenn, jenž bude se zraněním nohy laborovat zhruba týden. Druhým hráčem na marodce Letců švýcarský zadák Mark Streit, který již začal s tréninkem na ledě a přiblížil se tak návratu zpět do sestavy. Otazník navíc stále visí nad startem šikovného útočníka Sama Gagnera, jehož ze hry vyřadil otřes mozku. Zda se kanadský forvard objeví již v dnešním utkání, zatím není jasné.

Ani mužstvo z Missouri v současné době nikterak rozsáhlá marodka netrápí. Kouč Ken Hitchcock bude v dnešním duelu s Philadelphií vinou zdravotní problémů postrádat trojici svých hráčů. Před vlastními příznivci se dnes nepředstaví důrazný forvard Steve Ott, který momentálně laboruje se zraněním v dolní části těla. Spolehnout se Blues nebudou moci ani na služby třiadvacetiletého útočníka Jadena Schwartze, jehož trápí zranění kotníku. Třetím a zároveň posledním zraněným hráčem týmu ze St. Louis je švédský útočník Patrick Berglund.

Jelikož brankářská jednička Letců z Philadelphie Steve Mason nepředvádí zrovna přesvědčivé výkony, dnes dostane po právu svou šanci český gólman Michal Neuvirth, který si v dosavadním průběhu sezóny vede fantasticky. Sedmadvacetiletý rodák z Ústí nad Labem předvádí vynikající výkony a v brankovišti vypadá sebejistě, což pomáhá také hráčům v poli. Neuvirth odchytal v letošní sezóně celkem 13 zápasů s úspěšností zákroků 93.7% a průměrem 1.99 gólu na zápas. Steve Mason tak dnes bude krýt Neuvirthovi pouze záda.

Také Blues dnes dají své brankářské jedničce odpočinout. Mezi tři tyče týmu ze St. Louis se tak postaví třicetiletý kanadský brankář Brian Elliott, který byl v posledních letech jednou z opor týmu. Rodák z Newmarketu však letos prohrál brankářský souboj s o pět let mladším Jakem Allenem, který je momentálně jasnou jedničkou. Elliott odchytal v letošním ročníku celkem 11 zápasů s úspěšností zákroků 90.9% a průměrem 2.36 gólu na zápas.




Philadelphia Flyers
Datum Hráč Post Zranění
14/11/15 Mark Streit D Dolní část těla
6/12/15 Luke Schenn D Dolní část těla


St. Louis Blues
Datum Hráč Post Zranění
8/12/15 Steve Ott C Dolní část těla
2/11/15 Jaden Schwartz LW Kotník
2/11/15 Jaden Schwartz LW Kotník
9/10/15 Patrik Berglund C Rameno




Flyers (PP-P-V-V-V)

Datum Zápas Skóre
9.12.2015 Flyers vs. Islanders 3:4n
6.12.2015 Flyers vs. Blue Jackets 1:4
5.12.2015 Devils vs. Flyers 3:4p
2.12.2015 Senators vs. Flyers 2:4
28.11.2015 Rangers vs. Flyers 0:3

Blues (PP-P-P-V-V)

Datum Zápas Skóre
9.12.2015 Blues vs. Coyotes 4:1
6.12.2015 Blues vs. Maple Leafs 1:4
5.12.2015 Islanders vs. Blues 2:1p
2.12.2015 Blues vs. Panthers 1:3
29.11.2015 Blues vs. Blue Jackets 3:1










Scottrade Center je víceúčelová aréna v St. Louis v americkém státě Missouri. Byla otevřená 8. 10. 1994. Oficiální kapacita haly pro hokej je 19 150 diváků. Její předešlý název bol Kiel Center, jako pocta po bývalém starostovi města. Náklady na stavbu Scottrade Center činily 135 milionů dolarů. Hala stojí na místě původní haly Kiel Auditorium, která byla postavena v roce 1932 a sloužila jako městské divadlo pro občany St. Louis.


PHILADELPHIA FLYERS






ST. LOUIS BLUES








Philadelphia Flyers vs. St. Louis Blues
Datum: 11.12. 2015 (02:00 SEČ)
Stadion: Scottrade Center
TV:


Autor: David Hél