TOPlist



Preview: Flyers vs. Lightning
11.3.2016 20:00

Boj o takzvanou divokou kartu se čím dál tím více přiostřuje. Pro Letce z Philadelphie je ve zbytku letošního ročníku základní části již každé utkání jako utkání playoff. Po šestizápasové sérii duelů na domácím ledě ve Wells Fargo Center, kde Flyers dokázali z 12ti možných bodů získat hned 10, vyrážejí svěřenci kouče Davea Hakstola na krátký trip na Floridu. V Amalie Areně dnes Letci vyzvou od 01:30 SEČ mužstvo Tampy Bay Lightning, které stejně jako v loňské sezóně patří k nejlepším celkům Východní konference. Blesky totiž během 67 zápasů dokázali nasbírat již 83 bodů a v tabulce jim tak patří 4. příčka.




Dnešní soupeři na sebe během letošní sezóny narazili již dvakrát a dnešní duel tak bude posledním měřením sil těchto dvou mužstev. První vzájemný zápas mezi Flyers a Lightning se uskutečnil hned v úvodu října a pro oba týmy to byl také první zápas v letošním ročníku NHL. V Amalie Areně byl k vidění velice vyrovnaný hokej, který za stavu 2:2 dospěl až do prodloužení, v němž se ze zisku bonusového bodu radovali domácí Bolts. Odvetný zápas ve Philadelphii se odehrál teprve před čtyřmi dny. Letci byli v pondělním zápase mnohem lepším týmem, což nakonec potvrdil i výsledek. Flyers tak Bleskům oplatili předchozí porážku, když před vlastním publikem dokázali zvítězit 4:2.

Lightning sice působí v nejprestižnější hokejové lize na světě teprve od roku 1992, avšak i díky tomu, že jsou Bolts týmem z Východní konference, dnešní soupeři spolu odehráli již řadu utkání. Týmy z Philadelphie a Tampy na sebe ve své historii narazily již 90krát – 44 zápasů skončilo vítězstvím Flyers, 38 duelů ovládli Blesky a v osmi zápasech se o vítězi nerozhodlo. Na ledě Tampy jsou výkony obou mužstev hodně vyrovnané. Z celkových 46 duelů na ledě Lightning dokázali Letci vyhrát 22, 23 zápasů skončilo úspěchem domácích hokejistů a pouze jednou si oba celky body rozdělily.

Hokejisté z Philadelphie se během krátkého výletu na Floridu budou muset obejít bez trojice svých zraněných spoluhráčů. Generální manažer Ron Hextall však přinesl alespoň dobré zprávy týkající se stavu českého útočníka Jakuba Voráčka. Rodák z Kladna by se po zranění nohy mohl vrátit zpět do sestavy Flyers již v úterním duelu s Red Wings. Trenér Dave Hakstol však bude i nadále postrádat pětadvacetiletého kanadského obránce Michaela Del Zotta, které je mimo hru se zraněním zápěstí. Do zápasu s Bolts nezasáhne ani třiadvacetiletý Kanaďan Jordan Weal, jenž laboruje se zraněním v dolní části těla. Jelikož by měli Letci nastoupit ve stejné sestavě jako posledně, pouze z tribuny budou dnešní zápas sledovat útočník RJ Umberger a obránce Evgeny Medveděv.

To celek z Floridy momentálně netrápí nikterak vážná zranění. Kouč Jon Cooper má v současné době na marodce pouze dva své svěřence, u nichž je však poměrně pravděpodobné, že budou k dispozici již pro dnešní zápas s Flyers. Poslední dva zápasy svého celku vynechal vinou zranění v dolní části těla bývalý obránce Letců Braydon Coburn, nad jehož dnešním startem visí otazník. Podobně je na tom také jiný zkušený obránce, a sice Anton Stralman. Devětadvacetiletý Švéd nenastoupil do úterního duelu s Bruins vinou nemoci, avšak včera již trénoval a o jeho návratu se tak podle slov Cooper rozhodne až těsně před utkáním.

Jelikož Letce z Philadelphie čekají dva zápasy během čtyřiadvaceti hodin, trenér Dave Hakstol se zřejmě rozhodne své brankáře prostřídat. Dnes však dá sedmačtyřicetiletý kouč po třetí v řadě přednost své brankářské jedničce, kterou je kanadský gólman Steve Mason. Sedmadvacetiletý rodák z kanadského Oakvillu odchytal v dosavadním průběhu letošní sezóny celkem 39 zápasů s úspěšností zákroků 91.6% a průměrem 2.61 gólu na zápas. Záda by tak měl dnes Masonovi opět krýt český brankář Michal Neuvirth, jenž tak s největší pravděpodobností nastoupí zítra proti Panthers.

Lightning na rozdíl od Flyers příliš své brankáře nestřídají. Trenérský personál Blesků se však dnes experimentovat nehodlá a do své branky tak pošle brankářskou jedničku, kterou je devětadvacetiletý americký brankář Ben Bishop, který v posledních letech patří mezi brankářskou elitu. Rodák z Denveru odchytal během letošní základní části již 50 zápasů s úspěšností zákroků 92.7% a průměrem 2.04 gólu na zápas. Náhradním gólmanem Bolts dnes bude Andrej Vasilevskij.




Philadelphia Flyers
Datum Hráč Post Zranění
26/02/2016 Jakub Voráček RW Dolní část těla
20/02/2016 Jordan Weal C Dolní část těla
14/02/2016 Michael Del Zotto D Zápěstí


Tampa Bay Lightning
Datum Hráč Post Zranění
09/03/16 Braydon Coburn D Dolní část těla
09/03/16 Anton Stralman D Nemoc




Flyers (V-P-V-V-V)

Datum Zápas Skóre
8.3.2016 Flyers vs. Lightning 4:2
6.3.2016 Flyers vs. Blue Jackets 6:0
4.3.2016 Flyers vs. Oilers 0:4
1.3.2016 Flyers vs. Flames 5:3
27.2.2016 Flyers vs. Coyotes 4:2

Lightning (PP-P-V-V-V)

Datum Zápas Skóre
9.3.2016 Lightning vs. Bruins 0:1p
8.3.2016 Flyers vs. Lightning 4:2
6.3.2016 Lightning vs. Hurricanes 4:3p
4.3.2016 Senators vs. Lightning 1:4
1.3.2016 Maple Leafs vs. Lightning 1:2










Amalie Arena (dříve známý jako St. Pete Times Forum, Tampa Bay Times Forum či Ice Palace) je stadion v Tampě na Floridě, který se využívá pro lední hokej, basketbal a pro utkání Arena Football League. V Amalie Arena se odehrává také celá řada kulturních akcí včetně koncertů. Je to domácí hala Tampy Bay Lightning a Tampy Bay Storm (Arena Football League). Hala byla slavnostně otevřena 20. října 1996 a stála 195 milionů. Kapacita stadionu pro hokejová utkání je v současné době 19.204 míst.


PHILADELPHIA FLYERS






TAMPA BAY LIGHTNING








Philadelphia Flyers vs. Tampa Bay Lightning
Datum: 12.3. 2016 (01:00 SEČ)
Stadion: Amalie Arena
TV:


Autor: David Hél